12 Haziran 2012 Salı

Arkeoloji'de İki "Vandal"

"Sanat eserlerine, eski yapıtlara, başkalarının değer verdiği eşyalara bilerek ve isteyerek zarar verenlere "vandal" denir. Ve hatta bu kavram öylesine gelişmiştir ki bir akım ortaya çıkartmıştır: "vandalizm"'. Tabi bunun kökenine inmek için miladın ilk yıllarına kadar gitmek gerekir.
Şimdi biz bırakalım o vandalları, gelelim bu vandallara.
Hava güzelse şöyle deniz havası alınacak bir yerlere gitmek, sokaklarda dolaşmak, açık havada bir çay içmek de güzeldir, evet. Bunları zaten biliyorsunuz değil mi? Şimdi benim size güzel bir İstanbul gününde yapmanızı tavsiye edeceğim başka bir şey var : İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni gezmek. Bunu yaparsanız hem bir yerlerden deniz havasını solur, hem geçmişin izlerinin silinmediği sokakları turlar, hem de tarih kokan bir avluda çayınızı yudumlarsınız.


"Ben müze gezmeyi sevmem ki" diyenlerdenseniz, yanınıza bu tarih işlerinden anlayan birini, bir de eğlenceli tarafınızı alın. Bence o zaman fikriniz değişecektir.
Eğer gerçekten şu "eğlenceli tarafınızı" yanınıza aldıysanız bu müze işi hoşunuza gidecektir. O nedenle ilk önce bir "müze kart" edinebilirsiniz. Sonrasında onu kullanabileceğiniz çok yer bulacaksınız zaten.
Gelelim bu yazıya neden "vandal" diyerek başladım. Aman dikkat! Onlar bu işi isteyerek yaparlar ama siz istemeden "vandal" oluvermeyin diye. Bir an için kendinizi tutamayıp o açıkta duran heykellere dokunmayın diye. Evet, eğlenceli tarafınız yanınızda olsun dedim ama sizin eğlenceniz başkalarının canını sıkmasın. Tamam tamam, biliyorum, siz asla öyle bir şey yapmazsınız Yani "vandal" işin esprisi. İşin gerçeği "sanat sevicileri"


Arkeoloji Müzeleri'ni gezerken tarihin değişik çağlarına tanıklık edeceksiniz. "Pekiiiii, başka ne yapacağım?" derseniz...

İlk aşk şiirini, ilk çarpım tablosunu ve bunlar gibi pek çok ilki görebilirsiniz.


Tarihten bir aslana meydan okuyabilirsiniz.


Kafasını kaybetmiş bir heykeli tamamlayabilirsiniz.


Zeus'la kafa kafaya verip, Sappho'yu (ilk kadın şair) tebrik edebilirsiniz.


Farklı coğrafyalardaki medeniyetlerin kalıntılarını bir arada bulabilirsiniz.


Poseidon'u nasıl hayal etmişler görebilirsiniz.


Çok da şımarmayın. Bir büyüğün gazabına uğrayabilirsiniz.


bir tragedya maskesinde trajik bir olayın izlerini arayabilirsiniz.


Ve eğer giderseniz göreceksiniz ki benim anlatmaya kabiliyetimin yetmediği tarih kokan daha çok şey var.

Yine gelelim kıssadan hisseye... Mutlu olmak, eğlenmek için mekan fark etmez. Hele ki eğlenirken öğrenmek...Hmm, tadından yenmez:)

1 yorum:

  1. yahu siz ne tatlısınız böyle:) Asıl sizinle birlikte gezmek lazım buraları:)

    YanıtlaSil